Het is maandagochtend 9.00 u. Ik probeer mijn training van vanmiddag voor te bereiden, maar ik kan mijn aandacht er niet bij houden. Beneden hoor ik harde muziek. Terwijl ik ga kijken, hoor ik ‘Berend botje ging uit varen’ door de boxen schallen.

Mijn jongste zoontje van 3 jaar danst samen met mijn nichtje van 2 jaar door de kamer. Ik word gegrepen door de muziek, pak mijn zoontje op en laat hem door de lucht zwieren. Hij gilt het uit van plezier. De stralende koppies van de kinderen raken me. En tegelijk voel ik het kritische stemmetje opkomen: Mag ik dansen met mijn zoon onder werktijd? Moet ik niet werken? Wie zegt eigenlijk wat ik mag als ondernemer?

Steeds meer mensen raken burn-out

Natuurlijk weet ik dat ik best even met mijn zoon mag dansen op maandagochtend. Toch blijf ik me schuldig voelen. Ook bij mijn deelnemers zie ik dat dit schuldgevoel hardnekkig is als ze bijvoorbeeld geen 8 uur per dag werken. Hoe komt dat toch? De verwachtingen die we onszelf opleggen, zijn hoog: naast 32 u werken (bij een 4-daagse werkweek) waarin we carrière moeten maken, moeten we een levendig sociaal leven hebben, drie keer in de week sporten, hobby’s uitoefenen, voldoende slapen, gezond eten en altijd en overal bereikbaar zijn via WhatsApp en social media. En overal direct op reageren. En daarnaast moeten we ook nog elke dag op tijd op het schoolplein staan, meehelpen de school versieren voor meesters- en juffendag en voorlezen in de klas. Van wie moet dit? Het past gewoon niet in 24 uur per dag. We zijn alleen nog maar aan het rennen en vergeten wat ons daadwerkelijk gelukkig maakt. En de gevolgen zijn groot: steeds meer mensen, vooral twintigers en dertigers, raken burn-out. Misschien is het tijd om dat kritische stemmetje in onszelf van wat tegengas te voorzien?

Trainingsdag voor trainers en coaches die zich richten op work-life balance

Gelukkig bestaan er tegenwoordig steeds meer trainers en coaches die zich focussen op dit belangrijke thema van vitaliteit en work-life balance. En toevallig (of niet) geef ik de laatste tijd steeds vaker trainingen aan deze trainers en coaches. Ik heb een trainingsdag ontwikkeld waarop trainers en coaches 8 werkvormen en coachingstools ontvangen die ze kunnen gebruiken om de work-life balance van hun deelnemers en coachees te verbeteren. De tools zijn gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten. Evidence-based tools dus.

Trainers en coaches ontvangen 8 evidence-based werkvormen en coachingstools

En ja, over het gebruik van de term evidence-based trainen is veel discussie. Want hoe definieer je dat? Ik baseer de tools die ik ontwikkel op theorieën en modellen die in meerdere onderzoeken onderzocht zijn, bij voorkeur systematische reviews en meta-analyses. Mijn missie is om trainers en coaches te stimuleren om evidence-based werkvormen en tools te gebruiken die hun deelnemers en coachees daadwerkelijk verder helpen. Tools die echt werken. Zo combineer ik mijn ervaring als wetenschapper met mijn passie voor het vak van trainen.

Voorbeeld van een evidence-based werkvorm voor trainers en coaches

Een voorbeeld van een evidence-based werkvorm is het vormen van een implementatie intentie. Ook wel het als-dan plan genoemd. Vaak sluiten trainers en coaches een training of gesprek af met de vraag: wat neem je mee van deze dag/van dit gesprek? Of: Wat ga je volgende week in de praktijk anders doen? Het antwoord op deze vraag kan vrij algemeen zijn, bijvoorbeeld: “Ik ga me beter voorbereiden.” Nu hebben vele wetenschappelijke studies laten zien dat wanneer men de intentie in de vorm van een specifiek als-dan plan formuleert, de kans groter is dat men de intentie daadwerkelijk omzet in actie. Dus beter is: “Als ik dinsdagochtend mijn presentatie ga voorbereiden, begin ik met het uittekenen van de structuur van mijn verhaal.” Kortom: met een minimale aanpassing in je vraag als trainer of coach, kun je het effect van je training of coachingsgesprek enorm vergroten.

Binnenkort start de inschrijving voor de VYTHaal trainingsdag

Omdat ik zoveel positieve reacties ontvangen heb naar aanleiding van de trainingsdag die ik ontwikkeld heb, ga ik deze dag binnenkort met open inschrijving aanbieden onder de naam: VYTHaal (spreek je uit als: Vitaal). Dus: 1 dag training voor trainers en coaches waarop je 8 evidence-based coachingstools en werkvormen ontvangt op het gebied van vitaliteit en work-life balance. Tijdens de dag proberen we alle tools op elkaar uit. Interessant is dus de dubbele laag van de dag: enerzijds leer je allerlei oefeningen als trainer/coach en daarnaast krijg je ook meer inzicht in je eigen work-life balance. Na afloop van de dag ontvang je een reader met de tools inclusief de wetenschappelijke onderbouwing. Zo kun je alle oefeningen direct gebruiken in je eigen trainingen en coachingsgesprekken. Interesse? Houd deze website en LinkedIn in de gaten! Of stuur een mailtje naar info@ellisvyth.nl. Dan ben je de eerste die het hoort als de inschrijving opengaat. En waarom de dag VYTHaal gaat heten? Dat verhaal vertel ik je graag persoonlijk tijdens de trainingsdag.

Hoofd, schouders, knie en teen

Ik zet mijn zoontje op de grond. Berend botje is afgelopen en de eerste tonen klinken van ‘Hoofd schouders knie en teen’. “Meer, meer!” roept hij terwijl hij met zijn armen door de kamer zwaait. “Nog een keer!”. Ik sta even stil. Hoe zit het eigenlijk met mijn eigen work-life balance? Tegenover wie voel ik me schuldig als ik dans op maandagochtend? Ik probeer een balans te vinden tussen ondernemen en gezin. En ja, ik geef toe, dat gaat met vallen en opstaan. Terwijl ik mijn zoontje weer oppak, neem ik mezelf voor om meer in het moment te gaan leven en nu zonder schuldgevoel te gaan dansen. Terwijl hij kraait van plezier zwier ik hem door de lucht. Ik leg zijn handen op zijn hoofd en luidkeels zing ik: “Hoofd, schouders knie en teen!”