Elke middag heb ik weer buikpijn als de playdates op het schoolplein worden gemaakt. Hij vraagt of het meisje wil komen spelen. Nee, dat wil ze niet. En het meisje stapt op een ander jongetje af en vraagt: “Wil jij bij mij spelen?” Ongemakkelijk kijken hun vaders mij aan. Ik knik dat het goed is. Dan begint hij keihard te huilen midden op het schoolplein. Alle ouders kijken naar ons. Zijn intense verdriet raakt me en tegelijk wil ik zo snel mogelijk van het schoolplein verdwijnen.

Het ongemakkelijke gevoel van playdates maken doet me denken aan de training afgelopen week waar ik zelf deelnemer was. Niet mijn favoriete bezigheid, aan een training deelnemen – laat mij maar liever trainen – maar wel goed om zelf ook te blijven leren.

Daten tijdens een training

De trainer heeft de eerste oefening uitgelegd en nu moeten we groepjes maken. Maar niemand beweegt. Dit is duidelijk fase 1 van de groepsvorming. Het is nog te spannend om op iemand af te stappen. Stel je voor dat die persoon dan net met iemand anders gaat. De trainer wrijft grijnzend in haar handen. “Ja, mensen, nu moeten jullie gaan daten!” Lekker zeg, maak het nog even erger, denk ik in mezelf. Maar het helpt, want iedereen moet lachen en we beginnen rond te lopen. Binnen twee minuten hebben we de groepjes gemaakt en de oefening begint.

Met creatieve werkvormen groepjes maken zorgt voor dynamiek en energie

Hoe kun je als trainer het beste groepjes maken? Er zijn veel creatieve manieren die bij kunnen dragen aan de dynamiek van je training. Een paar werkvormen die ik vaak gebruik:

Werkvorm 1: nummers of labels geven

Geef iedere deelnemer een nummer, dus 1, 2, 3, 1, 2, 3 etc. Beetje saai, maar werkt vaak goed aan het begin van een training om collega’s die naast elkaar zitten, uit elkaar te trekken. En het gaat snel. Een leuke variatie is om geen getal, maar een label te geven. Bijvoorbeeld: appel, peer, banaan. Je zou ook gekleurde stickers uit kunnen delen, of echte appels, peren en bananen. Of nog leuker: geef labels die te maken hebben met het onderwerp van je training. Bijvoorbeeld in een training onderhandelen: win-win, relatie, strategie.

Werkvorm 2: rij vormen

Laat je deelnemers staan in een rij, bijvoorbeeld op leeftijd, op lengte, op oogkleur, op woonplaats, op kleur kleding, op hoe lang je al bij je bedrijf of organisatie werkt, op hoe goed je jezelf vindt in het onderwerp van de training, op favoriete vakantiebestemming, op zangkwaliteiten, en ga zo maar door. En dan de rij in tweeën, drieën of vieren hakken.

Zelf groepjes laten maken zorgt voor zelfvertrouwen bij je deelnemers

Wat ik de beste manier vind? Deelnemers zelf groepjes laten maken. Want zo houd je de regie bij de deelnemers zelf. En het gevoel van de regie hebben, zorgt voor zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen zorgt voor een beter leerresultaat. Mochten deelnemers het toch lastig vinden, dan helpt een grapje zoals de trainer bij ons deed. Of wat ik ook wel doe: deelnemers die ik zie aarzelen, help ik door ze te koppelen. Of ik vraag ze groepjes te maken met die personen die ze nog niet gesproken hebben vandaag. Dit werkt vaak goed tijdens het tweede deel van de trainingsdag.

Zelf playdates laten regelen zorgt voor zelfvertrouwen bij kinderen

En geldt dat ook voor kinderen, dat je de regie bij hen moet laten? Krijgen ze daardoor meer zelfvertrouwen? Ja, ik denk het wel. Laat ze die playdates maar zelf regelen. Zo leren ze meteen ook om met teleurstellingen om te gaan. Maar soms is het me even teveel, al die playdate-stress. Dan app ik de dag ervoor de vader van het meisje of ze wil komen spelen. Dat voorkomt dan een drama zoals vandaag op het schoolplein. Ik ga op mijn hurken zitten, sla mijn armen om hem heen en zeg dat hij best even mag balen. Ik veeg de tranen uit zijn grote verdrietige ogen en til hem in de bakfiets. Dan vanmiddag maar met mij spelen. Dat vind ik stiekem wel gezellig.

Reflectieopdracht

  1. Wanneer vond jij het de afgelopen twee weken spannend om op iemand af te stappen? Wat dacht je toen? Wat voelde je toen? Wat heb je uiteindelijk gedaan?
  2. En als het gelukt was om op die persoon af te stappen: hoe reageerde de ander? En wat was daarvan het effect op jou?