Over dr. ir. Ellis Vyth

Na mijn studie Voeding en Gezondheid aan Wageningen Universiteit ben ik gepromoveerd aan de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Vervolgens heb ik als postdoc onderzoeker mijn eigen onderzoekslijn opgezet op het gebied van gezondheidsbeleid op scholen, gezonde schoolkantines en gezonde bedrijfsrestaurants. Ik heb publiek-private partnerschappen opgericht, subsidies binnengehaald en onderzoekers aangestuurd. Daarnaast heb ik als voedingskundige geadviseerd hoe kinderdagverblijven, scholen, bedrijven en overheidsorganisaties hun voedingsbeleid kunnen versterken.

Zelfstandig trainer

Momenteel werk ik als zelfstandig trainer. Ik geef communicatietrainingen aan onderzoekers. Tijdens deze trainingen spelen we lastige werksituaties na waarbij ik mijn 11 jaar theaterervaring goed kan gebruiken. Mijn passie is om mensen te helpen hun eigen kwaliteiten en talenten te ontdekken. Verder geef ik al 10 jaar zeer geregeld workshops en lezingen over voeding, gezondheid en wetenschapscommunicatie aan diverse doelgroepen, zoals business clubs, huisartsen in opleiding, kinderdagverblijven, scholen, en vrijwilligersorganisaties. Het geven van trainingen en workshops geeft mij veel energie.

In mijn vrije tijd geniet ik van fietsen in het bos of wandelen in de bergen samen met mijn man en drie kinderen.

 Bekijk mijn CV op LinkedIn

Ellis-Vyth-Trainer-Voedingsworkshops

Gecertificeerd trainer

Opleiding & ervaring

  • Trainer bij Hertz trainingen voor wetenschappers.
  • Trainer bij Mennen Training & Consultancy.
  • Trainer bij Brickhouse Academy.
  • Trainer bij Hakuna Matata, science & media.
  • Vakopleiding Train de Trainer. School voor Training van Karin de Galan, Amsterdam.

Voedingswetenschapper

Opleiding & ervaring

  • Postdoc onderzoeker Vrije Universiteit Amsterdam.
  • Doctor in de Gezondheidswetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam.
  • Master Voeding en Gezondheid Wageningen Universiteit.
  • Bachelor Voeding en Gezondheid Wageningen Universiteit cum laude.
  • Vyth EL, Steenhuis IHM, Mallant SF, Mol ZL, Brug J, Temminghoff M, Feunekes GI, Jansen L, Verhagen H, Seidell JC. A Front-of-Pack Nutrition Logo: A Quantitative and Qualitative Process Evaluation in the Netherlands. Journal of Health Communication 2009, 14: 631-645.
  • Vyth EL, Steenhuis IHM, Vlot JA, Wulp A, Hogenes MG, Looije DH, Brug J, Seidell JC. Actual use of a front-of-pack nutrition logo in the supermarket: Consumers’ motives in food choice. Public Health Nutrition 2010, 13(11):1882-9.
  • Vyth EL, Steenhuis IHM, Roodenburg AJC, Brug J, Seidell JC. Front-of-pack nutrition label stimulates healthier product development: a quantitative analysis. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity 2010, 7:65.
  • Steenhuis IHM, Kroeze W, Vyth EL, Valk S, Verbauwen R, Seidell JC. The Effects of Using a Nutrition Logo on Consumption and Product Evaluation of a Sweet Pastry. Appetite 2010, 55(3):707-9.
  • Vyth EL, Steenhuis IHM, Heymans MW, Roodenburg AJC, Brug J, Seidell JC. Influence of Placement of a Nutrition Logo on Cafeteria Menu Items on Lunchtime Food Choices at Dutch Work Sites.
    Journal of the American Dietetic Association 2011, 111: 131-136.
  • Vyth EL, van der Meer EWC, Seidell JC, Steenhuis IHM. A nutrition labeling intervention in worksite cafeterias: an implementation evaluation across two large catering companies in the Netherlands. Health Promotion International 2011, 27(2):230-7.
  • Vyth EL, Hendriksen MAH, Roodenburg AJC, Steenhuis IHM, van Raaij, Verhagen H, Brug J, Seidell JC. Consuming a diet complying with front-of-pack label criteria reduces cholesterol levels: a modeling study. European Journal of Clinical Nutrition 2011, 66(4):510-6.
  • Vyth EL, Steenhuis IHM, Brandt HE, Roodenburg AJCH, Brug J, Seidell JC. Methodological quality of front-of-pack labeling studies: a review plus identification of research challenges. Nutrition Reviews 2012, 70(12):709-20.
  • Poelman MP, Vermeer WM, Vyth EL, Steenhuis IHM. “I don’t have to go to the gym because I ate very healthy today”: The development of a scale to assess energy balance compensation beliefs. Public Health Nutrition 2013, 16(2):267-73.
  • Vyth EL, Steenhuis IHM, Brug J, Feunekes GI, Jansen L, Verhagen H, Seidell JC. Gezondere keuze of marketing stunt?! Evaluatie van het Ik Kies Bewust logo onder consumenten. Voeding Nu, november 2008.
  • Vyth EL, Steenhuis IHM, Brug J, Seidell JC. Bekendheid en betekenis van het Ik Kies Bewust-logo onder consumenten. Book chapter in: Hans Dagevos en Ellen van Kleef. Gezondheidslogo’s op eten: Verkenningen rond hun recente opmars. Wageningen Academic Publishers, 2009.
  • Vyth EL, Steenhuis IHM, Heymans MW, Roodenburg AJC, Brug J, Seidell JC. IKB-logo sorteert gering effect in bedrijfsrestaurant. Tijdschrift voor de Voedingsmiddelentechnologie, maart 2010.
  • Vyth EL, Steenhuis IHM, Roodenburg AJC, Brug J, Seidell JC. Ik Kies Bewust-logo stimuleert gezondere productontwikkeling. Voeding Nu, december 2010.
  • van Koperen TM, Renders CM, Vyth EL, Seidell JC, Schuit AJ. Samenvatting Het Evaluatie Raamwerk voor de Integrale Aanpak van Overgewicht: Verslag van een expertconsultatie. Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen (TSG) 2-2014.
  • Wolvers D, Mensink F., Peters, S. Richtlijnen Gezondere Kantines. Factsheet, Stichting Voedingscentrum Nederland 2014, Den Haag. Geconsulteerde experts: Holland R, van Kleef, E, Milder, I, Poelman MP, Renders CM, Seidell JC, Verhagen H en Vyth EL.
  • Velema E, Vyth EL, Steenhuis IHM. Using nudging and social marketing techniques to create healthy worksite cafeterias in the Netherlands: intervention development and study design. BMC Public Health 2017, doi: 10.1186/s12889-016-3927-7.
  • Velema E, Vyth EL, Hoekstra T, Steenhuis IHM. Nudging and social marketing techniques encourage employees to make healthier food choices: a randomized controlled trial in 30 worksite cafeterias in The Netherlands. The American journal of clinical nutrition 2018, 107(2), 236-246.
  • Evenhuis IJ, Wezenbeek NLWJ, Vyth EL, Veldhuis L, Poelman MP, Wolvers D, Seidell JC, Renders CM. Development of the ‘Canteen Scan’: an online tool to monitor implementation of healthy canteen guidelines. BMC Public Health 2018, 10;18(1):1109. doi: 10.1186/s12889-018-5974-8.
  • Velema E, Vyth EL, Steenhuis IHM. ‘I’ve worked so hard, I deserve a snack in the worksite cafeteria’: A focus group study. Appetite 2019, 133, 297-304.
  • Evenhuis IJ, Vyth EL, Veldhuis L, Seidell JC, Renders CM. Development and Evaluation of the Implementation of Guidelines for Healthier Canteens in Dutch Secondary Schools: Study Protocol of a Quasi-Experimental Trial. Front Public Health 2019, 6;7:254. doi: 10.3389/fpubh.2019.00254.
  • Evenhuis IJ, Vyth EL, Veldhuis L, Jacobs SM, Seidell JC, Renders CM. Implementation of Guidelines for Healthier Canteens in Dutch Secondary Schools: A Process Evaluation. Int J Environ Res Public Health 2019, 15;16(22). doi: 10.3390/ijerph16224509.

Ellis is een bevlogen en enthousiaste trainer die veel energie meebrengt. De trainingen van Ellis zijn dynamisch en interactief, waarbij je zelf aan de slag gaat. Door haar gedegen voorbereiding, inzet en afstemming op het publiek leer je als deelnemer veel nieuws waarmee je in de praktijk aan de slag kunt. Al met al een uitstekende trainer.

Dr. ir. Louise Mennen, eigenaar Mennen Training & Consultancy

Ellis is een enthousiaste en gedreven trainer. Ze heeft kennis van zaken en combineert deze met persoonlijke aandacht voor alle cursisten.

Dr. Brigitte Hertz, eigenaar Hertz trainingen voor wetenschappers

Ik ken dr. Ellis Vyth een jaar of tien. Ze was één van onze studenten en daarna werd ze één van mijn collega’s binnen de afdeling Gezondheidswetenschappen van de VU. Ik beveel Ellis regelmatig aan als ik word gevraagd wie het onderwerp voeding en gezondheid goed zou kunnen uitleggen voor een lekenpubliek of in de media. De reacties die ik daarop heb gehad waren heel positief.

Prof. dr. Martijn Katan