“Mama, wil je een boekje voorlezen?” Mijn zoontje van drie nestelt zich als een spinnend jong katje op mijn schoot en duwt een boekje in mijn handen. De Gruffalo. Zijn favoriete boek. Over een muisje dat tegen alle dieren in het bos zegt dat hij een afspraak heeft met de Gruffalo, een griezelig fantasiebeest. Zo voorkomt het muisje dat de dieren hem opeten.

En dan blijkt de Gruffalo echt te bestaan! Hoe voorkomt het muisje nu dat die enge Gruffalo hem opeet? Door de Gruffalo te vertellen dat alle dieren bang zijn voor het muisje. En inderdaad, alle dieren rennen hard weg bij het zien van de Gruffalo en de muis. Wauw denkt de Gruffalo. Die muis is echt eng! En de Gruffalo maakt dat hij wegkomt.

Moraal van het verhaal

Wat leren we van dit boekje? Wie niet sterk is moet slim zijn. Maar er is meer. Ik denk dat er nog twee lessen zijn: heb lef en verplaats je in de ander.

Les 1: Heb lef

Het muisje heeft lef. Hij gaat het gesprek aan met de Gruffalo en alle dieren die hem eigenlijk willen opeten. Lef is ook een belangrijk thema in mijn trainingen. Om een presentatie te geven voor 500 man heb je lef nodig. Om nee te zeggen tegen je leidinggevende heb je lef nodig. Om een netwerkgesprek te voeren met die bekende persoon op je vakgebied heb je lef nodig. Je moet het maar durven! En dat is spannend. Ik bespreek het thema lef daarom vaak tijdens een training. Door te benoemen dat iets spannend is, wordt het al minder eng.

Heb lef als trainer

Ook als trainer heb ik lef nodig. Bijvoorbeeld om stevig door te vragen over wat men nu echt lastig vindt, zodat de daadwerkelijke problemen met bijbehorende emoties boven tafel komen. Of het eerste half uur van een training: allemaal vreemde mensen die nog ongemakkelijk om zich heen kijken. Heel spannend. Dan heb ik wel wat lef nodig om mijn eigen zenuwen en onzekerheden de baas te kunnen.

Les 2: Verplaats je in de ander

Wat het muisje doet om zijn zenuwen tegen te gaan: hij verplaatst zich in de ander. Hij begrijpt dat de dieren in het bos weg zullen rennen als ze hem met de Gruffalo zien. En doordat hij zich inleeft in de ander, zakt zijn eigen angst. Ook in mijn trainingen leer ik mijn deelnemers dat stap één van elk gesprek is: verplaats je in de ander. Waarom komt men naar jouw presentatie luisteren? Waarom vraagt je leidinggevende jou voor deze extra klus? En waarom zou die bekende persoon op je vakgebied met jou een netwerkgesprek voeren? Leef je in en toon waardering voor de ander. Relatie komt voor informatie. En bijkomend voordeel van de focus op de ander te leggen, is dat je je eigen zenuwen vergeet.

Verplaats je in de ander als trainer

Ook als trainer is het belangrijk om je in de ander te verplaatsen. Mensen vinden het bijvoorbeeld vaak spannend om aan een training deel te nemen. Dus stel ik hen zo snel mogelijk op hun gemak. Beetje kletsen, beetje lachen. Eerst een band met elkaar opbouwen. En doordat ik mijn aandacht helemaal op de ander richt, vergeet ik mijn eigen zenuwen en onzekerheden. Net als het muisje.

Heb lef en verplaats je in de ander als moeder

Ademloos heeft mijn zoontje geluisterd naar de avonturen van het muisje en de Gruffalo. Ik klap het boekje dicht. Met rode wangen van de opwinding roept hij vol verwachting: “Nog een keer lezen, mama! Nog een keer!” Ik zucht. We hebben het boekje nu al drie keer gelezen afgelopen half uur. Heb lef en verplaats je in de ander. Maar ik heb het lef niet om die mooie grote smekende ogen tegen te spreken. Ik verplaats me in mijn zoontje. Ik trek hem nog wat steviger op schoot en sla het boekje weer open. “In het donkere bos was een muisje op pad. Vos zag hem en dacht: lekker hapje is dat …”

Wil jij ook leren hoe meer lef te krijgen en hoe je in de ander te verplaatsen?

Hierbij nodig ik je uit voor een training presenteren, assertiviteit of netwerken! Neem contact met me op voor meer informatie.

Referentie: de Gruffalo, geschreven door Julia Donaldson en met illustraties van Axel Scheffler.