Tijdens mijn communicatietraining eindigen we met de complimentendouche. Bij deze oefening schrijft iedere deelnemer voor alle andere deelnemers een compliment op een post-it. Vervolgens plakken ze die op een arm, rug, buik of been van de ander. Zo overspoelen ze elkaar met complimenten, net als een soort douche.

Na twee intense dagen training is de complimentendouche een heerlijke afsluiting. Twee dagen lang oefenen we immers wat beter kan. Deelnemers ontvangen veel feedback, zowel van elkaar als van de trainer. Al probeer ik dit als trainer wel te doseren. Want soms kan het teveel worden. En dit zie je ook in het dagelijks leven. Zeker in de wetenschap. Het lijkt soms wel een soort ‘sport’ om kritisch te zijn op elkaar.

Geef eens een compliment tijdens een training

Het is vaak makkelijk om te benoemen wat allemaal beter kan. Voor mij ook herkenbaar. Ik kan behoorlijk kritisch zijn, zowel op mijzelf als op anderen. Daar zit natuurlijk mijn eigen onzekerheid achter. Ook deelnemers in een training voelen zich vaak onzeker als ze vaardigheden oefenen die nieuw zijn. Daarom geef ik ze geregeld een complimentje. Want mensen doen veel goed van zichzelf. En zo’n complimentje helpt vaak nét even het zelfvertrouwen te vergroten.

Geef eens een compliment thuis

Ook thuis probeer ik hierop te letten. Als ik moe ben, ben ik snel kritisch op mijn kinderen. Ruim je speelgoed op! Was je handen! Niet je eten in je mond proppen, eet nou eens met mes en vork! Maar na een lange dag school en opvang verdienen ze ook een complimentje. Dus als kind met ondefinieerbare homp klei met gekleurd zand erop thuiskomt en binnen vijf minuten overal gekleurd zand in de woonkamer ligt: wat een prachtig kunstwerk heb je gemaakt! En als ander kind van zwemles thuiskomt: wat goed dat je op zwemles door het gat onder water bent gezwommen!

Eigenwijze deelnemers

Bij de complimentendouche in een training doe je als trainer niet mee. Na afloop is er immers het evaluatieformulier waarop de deelnemers hun feedback over de training kwijt kunnen. Maar natuurlijk vind ik het spannend wat ze van de training vonden. Hebben ze wel wat geleerd? Was ik niet te druk? Of te enthousiast? Of nam ik juist te weinig autoriteit? En heb ik de aandacht wel genoeg over iedereen verdeeld? Een heleboel twijfels. Dan raakt het me als een paar eigenwijze deelnemers zich niks van de regels aantrekken en ook een complimentje op mijn arm plakken.

Reflectieopdracht

  1. Wanneer heb jij voor het laatst een compliment gegeven op je werk? En thuis? Waar ging het compliment over?
  2. En wanneer heb jij voor het laatst een compliment gekregen op je werk? En thuis? Waar ging het over? Waar heb je behoefte aan?
  3. Geef een week lang drie complimenten per dag aan mensen om je heen, en schrijf alle complimenten op in een schriftje of noteer ze in je telefoon. Bespreek na een week met een collega of vriend: is het gelukt? Wat ging goed? Wat vond je lastig? Let op: zorg dat je compliment over het gedrag gaat, en niet over de persoon.