Elke zomervakantie liggen ze al dagen op tafel. De ansichtkaarten. Twee dagen voor we naar huis gaan, schrijf ik ze toch nog en doe ik ze op de bus.
Wat is het doel van de ansichtkaart? Het idee van zo’n kaartje is om je vakantieverhalen te delen. En om je familie en vrienden te laten weten dat je aan ze denkt.
De ansichtkaart is ouderwets
Maar is zo’n kaartje niet hopeloos ouderwets? Als onze kaarten aankomen, hebben mijn familie en vrienden allang tientallen vakantiefoto’s en filmpjes ontvangen. Lang leve WhatsApp en social media. En als de ansichtkaarten eindelijk op hun deurmatten ploffen, zijn we allang weer thuis.
De ansichtkaart is traditie
Waarom doe ik het dan nog, zo’n kaartje sturen? Omdat het traditie is. Al zolang ik me kan herinneren, schrijf ik ansichtkaarten. Eerst schreef ik alleen mijn naam, en zodra ik kon schrijven, schreef ik de hele kaart. En oma en opa hingen die kaart dan nog weken op de koelkast, zo blij waren ze met die kaart.
De ansichtkaart is een mooie werkvorm als afsluiting van je training
Als trainer is zo’n kaartje schrijven trouwens een leuke werkvorm om je training mee af te sluiten. Deel ansichtkaarten uit en vraag je deelnemers een kaart aan zichzelf te schrijven. Laat ze in de kaart hun voornemens verwoorden naar aanleiding van de training. Het liefst in de vorm van een specifiek als-dan plan. Dat noem je een implementatie intentie. Vele onderzoeken laten zien dat zo’n simpel als-dan plan helpt om je positieve intentie ook daadwerkelijk om te zetten in gedragsverandering. Zo’n plan helpt om doelen succesvol te bereiken, het gaat ongewenste invloed vanuit de omgeving tegen en doorbreekt gewoontegedrag.
De ansichtkaart helpt om goede voornemens na een training om te zetten in gedragsverandering
Voorbeeld van een als-dan plan na een training time management: als ik mijn werkdag begin, dan begin ik eerst een uur te werken aan dat moeilijke artikel en open ik mijn e-mail pas daarna. Of na een presentatietraining: als ik volgende week een presentatie geef, begin ik met een anekdote om een band op te bouwen met mijn publiek. Begin de kaart wel even met ‘Lieve …’ en dan je eigen naam. Neem als trainer de kaarten weer in en doe ze een week na de training op de bus. Hartstikke leuk voor je deelnemers om te ontvangen. Daar kan toch geen app tegenop?
De ansichtkaart is leuk om te ontvangen
Ach, er bestaan prachtige apps die kunnen helpen om je goede voornemens uit een training in de praktijk te brengen. Zoals e-learnings, online platforms en apps die je eraan herinneren of je je voorgenomen acties wel nakomt. Maar laten we ook wat persoonlijke tradities koesteren. Zoals de ansichtkaart. Gewoon omdat het zo leuk is om zo’n kaartje te ontvangen.
De ansichtkaart is op de bus
Vorig jaar heeft mijn zoon zijn naam onder alle kaarten gezet. En dit jaar heeft hij voor het eerst de hele kaart geschreven. Apetrots heeft hij de kaarten in de brievenbus gestopt. Volgende week gaat hij een middagje naar oma en opa. Ik ben benieuwd waar de kaart dan hangt.
Reflectieopdracht
- Neem iemand in gedachten die je graag een ansichtkaart zou willen sturen. Wat zou je deze persoon willen schrijven? Maak of koop een kaart voor deze persoon, schrijf de kaart en doe hem op de bus.
- Schrijf een ansichtkaart aan jezelf. Formuleer hierin een voornemen in de vorm van een concreet als-dan plan. Vraag een collega, vriend of vriendin je kaart over een tijdje op de bus te doen. Deze oefening is ook leuk om samen met een groepje collega’s of vrienden te doen.